11.01.2015

Peluang Menjual Tudung Sekolah Lycra

Bismillahirrahmanirrahim.

Sedikit perkongsian dari hati...Kenapa anda perlu merebut peluang menjual tudung sekolah lycra bermula bulan november setiap tahun ?
Ini adalah kerana, bisnes yang paling bagus ialah menjual produk yang tepat pada masa yang tepat.
Kalau macam tu elok kita jual satu set kelengkapan sekolah, betul tak ?

Tahukah anda dalam bisnes faktor modal dan faktor pulang balik modal dan keuntungan memainkan peranan yang sangat penting.
Memang bagus jika kita bercadang menjual satu set kelangkapan sekolah, namun berapa banyak modal yang kita perlu keluarkan dan berapa besar kapasiti syarikat kita memasarkan kelengkapan sekolah tersebut. Mungkin itu adalah tindakan bila kapasiti modal dan gerak kerja pemasaran syarikat anda telah meningkat.

Saya mencadangkan anda mencuba berniaga tudung sekolah dan kenapa hanya saya cadangkan tudung sekolah lycra khususnya soft awning? paling tepat saya hanya cadangkan anda menjual saiz s dan m sahaja ?
Ini adalah kerana kita perlu menetapkan secara khusus bakal pelanggan kita bertepatan dengan kapasiti diri dan syarikat kita.

Tudung Lycra adalah merupakan pilihan utama bagi pelajar yang masih diuruskan oleh ibu mereka. ibu  yang sibuk biasanaya akan memilih tudung yang senang diurus dan cantik dipakai oleh anak-anak. Memandangkan tudung lycra soft awning boleh dibasuh menggunakan mesin, tidak perlu digosok dan cantik terletak bila dipakai oleh anak-anak.

Hanya bermodal kan RM60 untuk 10 helai tudung, anda boleh menjana RM60 keuntungan dengan hanya menjual kepada 2 orang pelanggan sahaja. Ini adalah kerana kebanyakan pelajar sekolah rendah menggunakan 5 helai tudung setiap minggu.

Untuk transaksi Oktober 2015 lebih 500 helai tudung sekolah telah diborong oleh pelanggan Koleksi Heqmah. bayangkan jika 500 helai dijual dengan keuntungan sebanyak RM 6, nilai keuntungan telah mencecah RM 3000.  Jika diukur nisbah 5 helai setiap pelajar, keuntungan RM 3000 boleh diperolehi dari hanya dari 100 orang pelajar.

Bayangkan berapa ramai "potential buyer" untuk produk terlajak laris musim cuti sekolah ini.

Anda boleh jual dekat ahli keluarga, jiran tetangga, kawan-kawan anak-anak, jual kat FB, jual kat IG, jual kat BLOG, jual kat Mudah..Blast kat  grup whatsapp, Telegram...Rugi tak rebut peluang emass ni.

Apa yang menarik, harga kami tawarkan adalah rendah dari pasaran online dari syarikat lain sebab kami mendapat bekalan terus. Tailor tudung pun jual tudung daripada pihak kami sebab kualiti tudung yang tip top dan dapat pula harga rendah..

Kepada sesiapa yang nak rebut peluang whatsapp segera ye..Gambar PERCUMA kami bagi.

+6019 259 3293 (Fadzilah)


9.20.2015

Agen Tudung Sekolah Lycra


Assalamualaikum..

Memandangkan sekarang ini sudah memasuki fasa ke 3 untuk tahun 2015, persediaan penjualan tudung bagi keperluan sesi persekolahan 2016 sudah bermula.

Pihak Koleksi Heqmah telah membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat. Tudung sekolah merupakan tudung keperluan yang mempunyai permintaan sangat tinggi pada bulan November sehingga Januari. Pada tahun lepas salah seorang agen kami mampu membuat jualan sebanyak 500 helai dalam masa sebulan sahaja. Persediaan pun dah lewat iaitu pada akhir bulan november.

Jadi pada tahun ini pihak Koleksi Heqmah membuat persediaan lebih awal bagi membantu lebih ramai agen membuat jualan dengan lebih banyak.

Pihak kami telah sediakan pakej istimewa untuk agen sedia ada dan juga agen baru.


PAKEJ AGEN TUDUNG SEKOLAH

1. 20 Keping Gambar Profesional yang mempunyai watermark bisnes agen sendiri ( Bernilai RM200)

2. Sehelai Tudung Saiz S termasuk kos pos (Bernilai RM20)


Untuk Mendaftar Agen, Anda cuma perlu bayar RM 30 sahaja (Harga Kos RM220)


Apa yang menarik, pihak Koleksi heqmah juga menawarkan tudung sekolah lycra dengan tag bisnes agen atau pemborong dengan minimum order 1000 helai tudung pelbagai saiz.


Sampel Tudung disertakan untuk pakej Agen bagi memastikan Agen mengenali produk secara lengkap dari segi jenis material dan kualiti jahitan.

Manakala gambar profesional pula disedikan bagi memudahkan agen membuat jualan.

Pihak kami juga akan memberi tunjuk ajar bagaimana cara-cara membuat jualan sama ada secara terus atau melui pemasaran online.



Jadi, Kepada yang berminat boleh hubungi Puan Fadzilah di talian 019 259 3293 (call/whatsapp/sms)
Permohonan Agen juga boleh dipohon dengan menghantarkan emel ke tufadz@gmail.com




6.21.2015

Tutorial Shawl Instant

Perkongsian Bagaimana Memakai Instant Shawl Koleksi Damiaa Gaya 2 Muka.
Caranya sangat senang dan boleh digayakan sendiri oleh anak-anak .

Memandangkan shawl ini sudah sedia dijahit bahagian bawah dagu, langkah pertama hanya perlu sarungkan ke muka sahaja. Pin bawah dagu diperlukan jika muka anak bersaiz kecil.

Seterusnya pinkan hujung shawl yang tidak berjahit dengan Felt brooch yang kami sediakan mengikut saiz muka anak. ( boleh refer gambar di bawah ).

Sarungkan shawl dan Pinkan Hujung Tidak berjahit dengan Felt Brooch

Sarungkan sekali lagi hujung tudung yang dipinkan dengan felt brooch dan pastikan kedudukan brooch adalah di bahagian telinga.

Sarungkan kali ke dua dan Pastikan Brooch berada di tepi telinga


Senang dan mudah sahaja nak gayakan instant shawl Koleksi Damiaa dari pihak Koleksi Heqmah ni.
Anak-anak boleh bergaya sakan untuk Raya nanti. Terdapat 20 Pilihan Warna- warna menarik.
KLIK SINI untuk pilihan Warna.


P/S : Jika  berminat untuk mendapatkan shawl ni boleh SMS/Whatsapp ke +6019 259 3293 Sekarang. Stok Terhad.


6.16.2015

Tudung Raya Terkini 2015

Assalamualaikum..

Untuk entri kali ini , saya kongsikan fesyen tudung terkini untuk anak-anak dara cilik gayakan khususnya pada syawal akan datang.

Berdasarkan trend dan fesyen semasa, selendang  "instant" merupakan pilihan ramai ibu-ibu untuk si dara cilik. 

3 Jenis Instant Shawl pilihan untuk si dara cilik adalah seperti berikut :

1. Semi Instant Shawl ( berjahit dibahagian bawah dagu di satu hujung shawl)
2. Full Instant Shawl ( berjahit siap di atas kepala - cuma sarung & siap)
3. Instant Shawl 2 Muka ( kedua-dua hujung shawl berjahit muka-2 kali sarung muka)


Bagi menampilkan  kepelbagaian gaya yang unik dan tersendiri untuk si dara cilik, pihak Koleksi Heqmah memperkenalkan Koleksi Damiaa iaitu gabungan 2 jenis Instant Shawl ( Semi Instant & Instant 2 Muka ) untuk pelanggan dan bakal pelanggan kami.




Koleksi Damiaa ( Semi Instant Shawl /Instant 2 Muka)

Keunikan Koleksi Damiaa ialah kami pakejkan sekali Felt Brooch bersama semi instant shawl yang membolehkan pelanggan kami menggayakan shawl tersebut dengan gaya 2 muka atau menggayakan gaya lain mengikut citarasa tersendiri.

Untuk pilihan Warna Koleksi DAMIAA,  boleh KLIK SINI

Tutorial Penggayaan shawl 2 muka akan dikongsikan pada entri akan datang.

PS : Jika berminat mendapatkan Koleksi Damia, boleh whatsapp/SMS  <KoleksiDamiaa> ke 019 259 3293. 

5.23.2015

Pelanggan Pertama Jualan di Forum

Saya Memulakan Pemasaran secara online di laman Forum sekitar 2009. Saya diperkenalkan kepada forum wanitamelayu.com oleh sahabat sekampus iaitu Puan Zainah Zaid yang merupakan ahli aktif forum jual beli tersebut. Masih lagi saya ingat bagaimana saya mula mendaftar ahli dan membayar sewa plaza di dalam forum tersebut sebelum mendapat kebenaran berniaga. Ibarat menyewa kedai fizikal tetapi pasaran adalah sangat meluas dan bukan hanya pasaran setempat seperti kedai fizikal.
Sungguh saya teruja bila mendapat pesanan pertama..seorang pelanggan dari UK perdana, Ampang membeli shawl awning bercorak yang saya jual berharga RM 20. Seronok tidak terkata,.

Gambar Hiasan : Sambal Kentang Puan Zaila


Saya juga belajar untuk membeli dan berurusan dengan peniaga- peniaga di laman forum tersebut bagi mengetahui sedikit sebanyak ilmu pemasaran dan perniagaan online..bila kita mahu berniaga secara online, kita juga harus praktis. Saya pernah beli sambal kentang dan kopi dan barang tersebut selamat sampai ke muka pintu. Apa yang tidak dapat saya lupakan ialah saya juga membeli selipar Crocs (tiruan :-) ) dan langsung tidak pakai memandangkan yang dalam gambar itu cuma indah khabar dari rupa. Handbag pun pernah juga beli...macam-macam kan? Tapi pengalaman itu sungguh mahal.

Saya pasti ramai punya pengalaman membeli secara maya seperti saya..dan pasti ramai juga yang sudah menjana pendapatan sedikit atau banyak melaui transaksi dengan peniaga  secara maya juga.

Jika Anda Berminat Mahu mendapatkan Sambal Kentang Puan Zaila boleh SMS/Whatsapp <Sambal Kentang> ke 019 259 3293

1.08.2014

Tips Mengambilalih Perniagaan

Mengambil alih perniagaan atau membuka perniagaan baru adalah dua perkara yang berbeza tetapi hampir sama. Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri.

Berdasarkan pengalaman yang saya lalui sepanjang tempoh 5 tahun menjalankan perniagaan tudung, saya menyarankan jika anda mempunyai 2 pilihan tersebut anda perlu menitikberatkan untuk mengambilalih perniagaan berbanding membuka perniagaan baru dengan beberapa tips yang ingin saya kongsikan di sini.



Saya berpengalaman menjual atau memindahmilik perniagaan tudung sebanyak 2 kali. Ini kerana saya tidak mampu untuk menguruskan perniagaan tersebut sama ada dari segi kekangan masa, kewangan dan juga tenaga kerja.

Saya pasti ramai yang bertanggapan negatif bahawa mengambilalih perniagaan yang sedia ada adalah ibarat menaggung beban pemilik sedia ada. Sebenarnya apa yang saya ingin kongsikan di sini ialah, menguruskan perniagaan itu ialah berdasarkan kemahiran dan kekuatan diri anda sendiri. Sekiranya anda mengambilalih perniagaan orang lain, berikut ialah kelebihan yang memihak kepada diri anda.

1. Perniagaan tersebut telah diketahui kewujudannya (mempunyai pelanggan sedia ada)

2. Anda telah mengetahui keadaan jualan dan kehendak pelanggan, jadi ia lebih mudah daripada mengkaji pasaran baru.

3. Anda tidak perlu bersusah payah mengubahsuai kedai pada peringkat permulaan yang mungkin menyebabkan anda membazir kepada sesuatu yang bukan keperluan.

Faktor penting yang anda perlu ambil tahu sebelum bersetuju mengambilalih perniagaan sedia ada ialah kejujuran pemilik sedia ada tentang perniagaan yang beliau jalankan dan mengapa perniagaan tersebut mahu dipindahmilik.

Nantikan entri berikutnya jika anda ingin mengetahui kisah perniagaan tudung  terkubur sebelum genap setahun berniaga. Ini kisah tentang orang berduit yang ingin berniaga tetapi tidak betul-betul fokus dengan perniagaan tersebut.

1.04.2014

Tips Gagal Tapi Berjaya


Tips gagal tapi berjaya dalam perniagaan ialah jangan pernah berhenti  berniaga. Teruskan dengan strategi dan usaha yang berterusan. Melaburlah untuk ilmu perniagaan dan ilmu-ilmu lain yang berkaitan. Bina hubungan erat dengan rakan peniaga, pemborong, pengilang dan pelanggan.

Saya gagal meruskan perniagaan yang saya bina di Wakaf Che Yeh Kota Bharu, Kelantan. Di saat saya buntu dan terikat dengan nilai "sentimental value" sama ada ingin meneruskan atau menukar rancangan pemasaran, menjual perniagaan saya kepada mereka yang selayaknya menjadi penyelesaian pada waktu itu.

Alhamdulillah, saya berjaya mendapatkan pembeli yang mahu menyambung perniagaan saya. Nantikan "Tips Mengambil alih Perniagaan" pada entri akan datang.

Walau hakikat pahit yang harus saya telan bahawa saya gagal meneruskan perniagaan dalam masa 2 tahun beroperasi, Namun saya berjaya "memindahkan" perniagaan tersebut ke lokasi panas pusat perniagaan tudung di Jalan TAR Kuala Lumpur pada bulan Disember 2012.


             kenangan 2010-2012

p/s : Air mata bergenang saat saya memuat naik gambar ini, manik-manik jernih mengalir laju. Sesiapa yang pernah mengalami situasi ini pasti faham apa yang saya alami. Sungguh ia satu kenangan dan pengajaran terindah buat saya. Alhamdulillah, Hikmah Allah saya hitung untuk setiap yang berlaku.




12.06.2013

Nama Tudung Ajaib



Pemilihan nama adalah menjadi salah satu daya tarikan penting untuk meningkatklan jualan tudung . Contoh bagi salah satu jenis anak tudung yang sangat populat dan digilai ramai ialah "Inner Magic". Apa yang ajaib pada anak tudung jenis ini ialah ia bergetah di bahagian belakang.



Bahagian hujung anak tudung pula adalah runcing dan panjang jadi ia menutup keseluruhan rambut. Bila bahagian belakang anak tudung ditetas dan diletakkan getah, secara automatik muncung akan terbentuk secara semula jadi di bahagian dahi si pemakai. Itulah kelebihan inner ajaib ini.

Namun dek kerana penangan nama yang diberikan, ia menjadi bualan dan pilihan ramai. Untung juga saya menjual produk ini. Memang laris sangat. Jadi sesiapa yang baca entri ini sila hubungi saya untuk beli pada harga borong dan jana pendapatan tambahan. Kalau nak beli untuk pakai sendiri pun boleh juga :)

11.08.2013

RHB Bank sebagai bank Rasmi

Bila kita berbicara tentang sesebuah entiti perniagaan samaada perniagaan kecil atau global, urusan perbankan adalah sesuatu urusan yang sangat penting. Kedua-duanya saling melengkapi disebabkan perniagaan itu adalah melibatkan urusan wang keluar masuk dan bank pula merupakan sebuah  institusi kewangan.
Bank Pilihan Koleksi Heqmah sejak 2008
Bagi tujuan urusan rasmi kewangan syarikat, syarikat kecil kami telah memilih RHB Bank sebagai pilihan. Terdapat beberapa faktor yang dipertimbangkan oleh kami sebelum membuka akaun tersebut. Faktor pertama ialah lokasi perniagaan. Lokasi perniagaan  kami yang pertama adalah di GIANT Kelana Jaya dan RHB Bank mempunyai cawangan di dalam bangunan GIANT tersebut pada masa itu. Namun begitu setelah cawangan tersebut berpindah lokasi, kami tetap meneruskan urusan perbankan kami dengan pihak RHB Bank kerana mesin deposit tunai masih dipasang di premis tersebut. Ini memudahkan pekerja kami memasukkan duit jualan harian terus ke akaun pada hari yang sama setelah tamat berniaga pada hari tersebut

Faktor berikutnya ialah kami mempunyai rakan yang sama-sama berniaga di situ yang telah mempunyai akaun RHB yang bertindak sebagai "introducer" atau pengenal kerana jika kita ingin membuka akaun semasa, antara syarat yang diperlukan ialah seseorang yang boleh menjadi pengenal.

p/s : Jika ada yang ingin memebuka akaun semasa RHB dan memerlukan pengenal, boleh hubungi kami namun kami tapis dulu mereka yang benar-benar layak sahaja :)

11.02.2013

Tips Kontrak Tudung Tadika

Pelajar tadika juga merupakan sasaran pelanggan yang tepat untuk tudung seragam. Untuk pengetahuan bersama, proses untuk mendapatkan kontrak tudung tadika adalah jauh lebih mudah berbanding mendapatkan  kontrak untuk tudung sekolah

Biasa tadika mempunyai minimum pelajar 30 orang, jadi untuk mendapatkan kontrak yang banyak kita perlu tawarkan khidmat kepada banyak tadika. Misalnya kita mensasarkan sebanyak 3000 helai tudung tadika untuk dibekalkan, jadi kita perlu mendapatkan kontrak dari 100 buah tadika. 

Kita tidak perlu mempunyai suara di dalam mesyuarat khas PIBG, cuma perlu menghantar sebutharga kepada pemilik tadika berkenaan. Cara paling mudah ialah dengan menawarkan khidmat bekalan tudung kepada pemilik tadika di mana anak kita belajar. 

Biasanya kontrak tudung tadika ini berulang setiap tahun. Untuk menambahkan jualan, jalinkan kerjasama menjual tudung kanak-kanak dengan pemilik tadika berkenaan contohnya pada hari karnival usahawan cilik tadika berkenaan.

Contoh Tudung Tadika ( adik comel pakai ) yang kami bekalkan kepada Tadika i-kids Sri Gombak



p/s : Jika anda merupakan pemilik tadika atau mempunyai pelanggan sasaran untuk tudung tadika ini boleh hubungi saya di talian 019 259 3293